Uspon e-sports scene na Balkanu: Pregled ključnih događaja

esport

Počeci e-sportsa na Balkanu

E-sports scena na Balkanu je fenomen u usponu, koji korene vuče iz rane fascinacije video igrama i konkurentnim duhom koji je oduvek bio prisutan u ovom regionu. Njena pojava je doživela evoluciju od skromnih lokalnih turnira do velikih regionalnih događaja. Sada, sa organizacijama poput Esports Balkan League, koja je krunisala Partizan Esports u League of Legends-u, do velikih događaja u Sloveniji i sezonskih liga u Hrvatskoj, e-sports na Balkanu je postao vibrantna scena sa bogatim takmičenjima i nagradama koje privlače hiljade posetilaca i igrača širom regiona​​.

Prvi e-sports turniri: Gde je sve počelo
Prvi e-sports turniri na Balkanu postavili su temelje za brzorastuću e-sports scenu koju danas poznajemo. U ranim danima, ovi turniri su bili relativno mali događaji, često organizovani od strane entuzijasta i gaming zajednica. Pioniri e-sporta na Balkanu stvorili su platformu za rast i razvoj profesionalnih timova i liga.

Jedan od ključnih događaja u razvoju e-sports scene bio je osnivanje Fortuna Esports-a 2015. godine, inovativne kompanije koja se bavi organizacijom događaja, produkcijom sadržaja i strimovanjem turnira za nacionalnu i međunarodnu publiku​​. Njihov najznačajniji projekat, Esports Balkan League (EBL), postao je liga sa najvećim nagradnim fondom u regionu, privlačeći profesionalne timove i gledaoce sa celog Balkana, sa nagradnim fondom od preko 140.000 evra kroz tri igre: League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive i Dota 2​​.

Istaknuti su i poduhvati kao što je formiranje prvog profesionalnog esport tima u Bosni i Hercegovini od strane IT kompanije Ankora. Ovaj tim se takmičio u EBL-u, najznačajnijem regionalnom gaming turniru, koji je deo sistema evropskih regionalnih takmičenja pod okriljem Riot Games-a, tvorca globalno popularne igre League of Legends​​.

Razvoj e-sports scene na Balkanu

​​E-sports scena na Balkanu doživljava značajan rast, prvenstveno kroz različite inicijative i saradnje. Jedna od ključnih saradnji je između Challengermode platforme i regionalnog organizatora Fortuna Esports. Ova saradnja ima za cilj da podstakne rast amaterske e-sports scene, pre svega kroz sistem Nacionalnih Esport Liga (NEL), koje su integrisane u Esports Balkan Ligu (EBL). EBL je deo Riot-ovog programa Evropskih Regionalnih Liga (ERL), a kvalifikuje najbolje dve ekipe za European Masters, omogućavajući igračima priliku da se razvijaju od nacionalne do evropske scene​​.

Osim ovih organizacija, i druge, kao što je Kazna Kru Klan iz Srbije, doprinose razvoju e-sports scene. Kazna Kru Klan ima za cilj da formira balkansku online World of Tanks ligu, potpisujući važne ugovore sa kompanijama poput ThermalTake, Owayo, i Gunnar, kako bi unapredili esport u Srbiji, posebno u igri World of Tanks​​.

Ulaganja i podrška: Ključni faktori rasta

Esports Balkan League (EBL), kao glavni projekat Fortuna Esports, predstavlja značajno ulaganje u e-sports na Balkanu. Liga, koja uključuje popularne igre poput League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive i Dota 2, ima najveći nagradni fond u regionu, prelazeći 140.000 €. Ova inicijativa privlači najbolje timove i igrače, teži stvaranju nove generacije svetski priznatih igrača i jača regionalnu e-sports scenu​​.

Partnerski odnosi igraju ključnu ulogu u razvoju e-sportsa na Balkanu. Fortuna Esports ima širok spektar partnera, uključujući globalno poznate brendove poput Red Bull, Coca-Cola, ASUS, i mnoge druge. Ovi partnerstva ne samo da pružaju finansijsku podršku, već i doprinose popularizaciji e-sportsa na Balkanu​​.

Rast sponzorstava u eSport industriji je izrazito važan. Prema podacima SafeBettingSites.com, sponzorstva u eSportovima su porasla za 26% u odnosu na 2020. godinu, dostižući 837,3 miliona američkih dolara. Ovaj trend ukazuje na nastavak ubrzanog rasta e-sports industrije, sa očekivanjima daljeg razvoja i povećanja broja turnira i igara u kojima se može natjecati​​​​.

Streaming platforma Trovo i Fortuna Esports su sklopili partnerstvo, čime je Fortuna postala regionalni predstavnik Trova za Balkan. Ovaj ugovor uključuje moderaciju lokalnog sadržaja na platformi, organizovanje događaja i kontakt sa strimerima. Fortuna je zadužena za zemlje ex-YU, te aktivno radi na lokalizaciji sadržaja, podršci na lokalnim jezicima i organizaciji događaja specifičnih za ovaj region​​​​.

Intervjui sa organizatorima i igračima

 • Intervju sa Organizatorima CS:GO Lige u BiH — Organizacija “Tiltproof” je inovativno pristupila trećoj sezoni CS:GO lige u Bosni i Hercegovini, omogućavajući timovima da kupe učešće u ligi, što im osigurava mesto u narednih pet sezona. Ovo je omogućilo timovima da se fokusiraju na treniranje i igru, bez brige o kvalifikacijama. Menadžeri timova kao što su “Immortal Balkans” i “Deepfear” ističu važnost ove inicijative za razvoj CS:GO scene i e-sportsa uopšteno​​.
 • Intervju sa organizatorima League of Legends turnira — Intervju sa Nikolom Milenkovićem, PR Managerom FGL Belgrade turnira, otkriva kako su studenti FON-a spojili svoju strast prema igrama i organizovanju događaja. Ovaj turnir je važan za promociju gaming kulture u Srbiji, podižući svest o e-sportsu kao legitimnom sportu. Profesionalizacija i mogućnost zarade kroz igre kao “League of Legends” pokazuju potencijal esporta u regionu​​.
 • Intervju s Ankora Gaming ekipom — Ankora Gaming, prva profesionalna esport ekipa iz Bosne i Hercegovine, učestvuje u Esports Balkan Ligi (EBL). Trener Pavle Jagličić i igrač Mirnes Jahić govore o iskustvu u ligi, izazovima sa kojima su se suočili kao novi tim, i kako se prilagođavaju promenama u igri. Naglašavaju značaj timskog duha i podrške organizacije, kao i važnost kontinuiranog napretka i uigravanja ekipe​​.
esport

Značajni balkanski e-sports događaji

E-sports scena na Balkanu se ističe nizom značajnih događaja koji igraju vitalnu ulogu u razvoju i popularnosti ove industrije u regionu. Neki od značajnih događaja su Esports Balkan League (EBL), Gaming Festival Reconnect u Srbiji, Game Gang Show u Sloveniji, kao i A1 Adria League.

Turniri koji su oblikovali e-sports scenu

Evo nekih bitnih informacija o turnirima koji su oblikovali balkansku e-spoprts scenu.

1. Esports Balkan League (EBL)

 • Fokus: League of Legends (LoL) i Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO)
 • Karakteristike: Jedan od najznačajnijih e-sports turnira na Balkanu. Održava se u različitim sezonama sa značajnim nagradnim fondovima.
 • Najnoviji događaj: 2023 Spring, održan od 25. januara do 1. aprila 2023, gde je pobednik bio Partizan Esports s nagradnim fondom od $10,840​​.

2. Reconnect Gaming Festival

 • Lokacija: Srbija
 • Specifičnost: Osim što je domaćin finala EBL u League of Legends, festival predstavlja važan događaj za gaming i e-sports zajednicu u regionu.

3. Game Gang Show

 • Lokacija: Slovenija
 • Opis: Jedan od najvećih esports događaja u Sloveniji sa takmičenjima u šest različitih igara.
 • Nagradni fond: Više od €10,000​​.

4. A1 Adria League

 • Region: Balkan, sa fokusom na Jugoistočnu Evropu
 • Igre: Uključuje popularne igre kao što su FIFA, Rainbow Six Siege i CS:GO.
 • Format: Održava se od 2017. godine i obuhvata različite formate takmičenja, uključujući tradicionalne lige i samostalne kupove.
 • Nagradni fond: Preko €15,000​​.

Analiza najuspješnijih balkanskih e-sports događaja

Esports Balkan League (EBL) je postao sinonim za profesionalni e-sports na Balkanu, sa fokusom na League of Legends (LoL) i Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO). Visoki nagradni fondovi i redovne sezone su doprinele rastu popularnosti e-sportsa u regionu. Konstantno povećanje nagradnih fondova i uključenost poznatih timova poput Partizan Esportsa ukazuju na rastući interes i konkurenciju u ligi.

Reconnect Gaming Festival, kao domaćin finala EBL-a i središnji događaj za gaming zajednicu, ključan je za promociju e-sportsa u Srbiji i šire. Festival kombinuje e-sports sa ostalim gaming aktivnostima, doprinoseći sveukupnom rastu interesovanja za digitalnu zabavu na Balkanu.

Game Gang Show se ističe svojom raznolikošću u Sloveniji, sa takmičenjima u šest različitih igara. To privlači širi spektar igrača i gledalaca. Sa značajnim nagradnim fondom, ovaj događaj stavlja Sloveniju na mapu važnih e-sports događaja u regionu.

A1 Adria League, od svog početka 2017, neprestano raste, pružajući platformu za takmičenje u različitim igrama. Njen fokus na Jugoistočnu Evropu doprinosi jačanju e-sportske scene u ovom delu Evrope, uz visoke nagradne fondove kao podsticaj.

Balkanski timovi na svetskoj sceni

U poslednjih nekoliko godina, balkanski e-sports timovi i igrači su napravili značajan uticaj na svetskoj sceni. Od učešća na međunarodnim turnirima do postizanja impresivnih rezultata, ovi timovi i pojedinci su postali sinonim za talenat i posvećenost u svetu e-sportsa. Njihova uspešna putovanja, od lokalnih turnira do globalnih takmičenja, govore o rastućem značaju Balkana u e-sports industriji.

Od lokalnih heroja do globalnih zvezda

Tri trima su postala globalno poznata – Partizan Esports, Crvena Zvezda Esports i Valiance & Co.

 • Partizan Esports Izrasli iz sportskog giganta FK Partizan, ovaj tim se brzo probio na međunarodnoj sceni. Posebno se ističu u League of Legends, gde su ostvarili zapažene rezultate na međunarodnim turnirima.
 • Crvena zvezda Esports — Povezani sa istoimenim fudbalskim klubom, Crvena zvezda Esports je postao jedan od vodećih timova u regionu. Njihova dominacija u različitim igrama, uključujući LoL i CS:GO, doprinela je njihovom međunarodnom prepoznavanju.
 • Valiance & Co — Nastao kao mali tim, Valiance je stekao međunarodnu slavu, posebno u Counter-Strike: Global Offensive. Učestvovali su na brojnim međunarodnim turnirima, ostvarujući zapažene rezultate protiv vodećih svetskih timova.

Budućnost e-sports-a na Balkanu

Budućnost e-sportsa na Balkanu izgleda svetlo, sa sve većim brojem talenata koji se probijaju na međunarodnu scenu. Rastuća infrastruktura i veća ulaganja u e-sports obećavaju dalji razvoj i profesionalizaciju ovog segmenta.

Osim toga, povećanje nagradnih fondova na lokalnim turnirima može dodatno podstaknuti interesovanje i učešće. Posebno je važno naglasiti ulogu obrazovnih institucija koje, kroz razvoj e-sportskih programa i akademija, pružaju temelj za buduće generacije igrača.

Uz sve ove faktore, Balkan se ne samo profilisao kao važan igrač u svetu e-sportsa, već i kao region koji ima potencijal da nastavi sa proizvodnjom vrhunskih e-sports talenata. Dinamičnost i inovativnost balkanske e-sports scene, zasigurno će doprineti njenom daljem rastu i razvoju na globalnom nivou.